Projekcija najboljih filmskih ostvarenja sa festivala BBB 2021 u Baru

Nevladino udruženje Ficus, u saradnji sa Internacionalnim festivalom kratkometražnog igranog filma Balkans Beyond Borders i Kulturnim centrom Bar, organizovaće u nedjelju, 8. maja u 20.00h, u bioskopu Doma kulture u Baru, projekciju najboljih filmova sa prošlogodišnjeg izdanja festivala organizovanog u Prištini pod sloganom: Skin to (Screen to) Skin.

U okviru programa će biti prikazano 5 nagrađenih filmskih ostvarenja iz različitih zemalja, među kojima su:

  • Where are you now? / Eneos Çarka, Albanija (Special Mention)
  • Climate Change / Yasemin Demirci, Turska (Special Mention)
  • Butterfly and mouse / Mira Yankova, Bugarska (First Entry Award)
  • Plastic Dream / Merve Bozcu, Turska (Audience Award)
  • When the morning dawns / Karmen Obrdalj, Bosna i Hercegovina (Best Film Award)

Cilj ovog programa jeste unapređenje saradnje između Crne Gore i Grčke kroz doprinos promociji balkanskih talenata i kreativnosti, te upoznavanje javnosti sa bogatom balkanskom kulturom i savremenom umjetničkom i filmskom produkcijom sa Balkana. Ova projekcija predstavlja i najavu 14. izdanja Balkans Beyond Borders festivala koji će se održati u Crnoj Gori naredne godine.

Balkans Beyond Borders Short Film Festival je godišnji tematski festival kratkometražnog filma koji se svake godine održava u drugom evropskom gradu sa posebnim fokusom na Jugoistočnu Evropu, čime se povećava regionalni uticaj na promociju balkanske kulture i evropskih vrijednosti. Jedinstvenost festivala se ogleda i u inspirativnim temama koje su različite svake godine, a čiji je cilj podizanje svijesti o savremenim pitanjima i trendovima kako bi se ojačao dijalog i znanje o regionu. Nakon dvanaest različitih gradova na Balkanu i u Evropi u kojima je festival bio organizovan, sa učešćem više od 160 reditelja, gostujućih govornika, BBB ambasadora i lokalnih partnera u svakom gradu, BBB festival kratkog filma je središte umrežavanja i saradnje među akterima u regionu.