Poziv za prijave: 13. Balkans Beyond Borders festival kratkometražnog filma

Untiling the Mosaic

Balkans Beyond Borders (BBB) iz Grčke objavio je poziv za prijave za 13. izdanje internacionalnog festivala kratkometražnog filma ”Balkans Beyond Borders”. Poziv je otvoren od 15. marta do 15. maja. Ove godine, tema i slogan festivala su “Untiling the Mosaic”.

Prihvatljive su prijave filmskih stvaralaca do 35 godina ili starijih, pod uslovom da je prijavljeni projekat njihov debitantski film; zatim, autora koji su porijeklom sa Balkana ili su njihovi filmovi balkanska produkcija, kao i filmovi koji su povezani sa samom temom festivala. Poziv se odnosi na sve filmske žanrove (igrane filmove, animacije, eksperimentalne i dokumentarne kratke filmove, kao i video art) u trajanju do 30 minuta.

Sve prijave će biti razmatrane od strane predselekcionog komiteta, koji čine mladi profesionalci iz filmske industrije, osiguravajući na taj način kvalitetan program, koji će pokrivati sve aspekte ovogodišnje teme.

Balkans Beyond Borders Short Film Festival je godišnji tematski festival kratkometražnog filma koji se svake godine održava u drugom evropskom gradu sa posebnim fokusom na Jugoistočnu Evropu, čime se povećava regionalni uticaj na promociju balkanske kulture i evropskih vrijednosti. Ove godine, festival se održava u Bitoli, Sjeverna Makedonija. Ambasador festivala u Crnoj Gori je producentkinja Danijela Radulović.

Kao predfestivalsku aktivnost, NVU Ficus i Balkans Beyond Borders će početkom maja ove godine organizovati u Crnoj Gori posebni program koji će se sastojati od projekcija filmova koji su do sada bili selektovani i nagrađivani na ovom festivalu, te dodatnih pratećih aktivnosti. Cilj ovog programa jeste unapređenje saradnje između Crne Gore i Grčke kroz doprinos promociji balkanskih talenata i kreativnosti, te upoznavanje javnosti sa bogatom balkanskom kulturom i savremenom umjetničkom i filmskom produkcijom sa Balkana.

Više o festivalu i procesu prijavljivanja možete pronaći na internet stranici Balkans Beyond Borders.